2017: Ann Fernholm – “Ett sötare blod – om sockrets hälsoeffekter”

Föreläsare 2017

Länge har vi tänkt på sötsaker som kanske lite onödiga, men egentligen ofarliga för kroppen. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm berättar varför vi behöver tänka om. Forskare börjar få en ny bild av socker, som visar att godis, kakor, bullar, läsk, saft och andra sötsaker kan orsaka fettlever, bukfetma och typ 2-diabetes. Vårt blod blir också allt sötare, vilket i sin tur driver hjärt-kärlsjukdom, cancer och demens.

Biografi
Ann Fernholm är journalist och har disputerat i molekylär bioteknik. Hon har arbetat för bland annat SVT:s Vetenskapens värld, SvD, Dagens Nyheter, Fokus, Dagens Medicin och Forskning och framsteg. 2010 blev hon utnämnd till årets vetenskapsjournalist. Hennes böcker Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker och Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar har rönt stor uppmärksamhet. I sin tredje bok, Smakäventyret – att lära små barn äta mat, lyfte hon bebisars ätande. År 2014 var Ann Fernholm med och grundade Kostfonden, en forskningsfond som finansierar högkvalitativ kostforskning.

Fotograf gällande foto på Ann ovan är Mia Carlsson.