2018: “Cancer – varför drabbas allt fler i fetmans fotspår?” – Ann Fernholm

Föreläsare 2018

Cancer ökar i alla åldrar. Detta trots att den viktigaste riskfaktorn för cancer, rökning, har minskat radikalt. En orsak till ökningen är epidemin av fetma och typ 2-diabetes. Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm tar med dig på en resa in i kroppen. Vad är det som händer när den söta skräpmaten rubbar ämnesomsättningen? Vad driver cellerna att dela sig ohämmat? Hur kommer det sig att man på Okinawaöarna, som ligger i södra Japan, har varit så förskonad från cancer? Och hur kan man förklara att samer, som under vinterhalvåret till stor del lever på rökt rött renkött, har lägre risk för cancer än övriga skandinaviska befolkningen?

Ann Fernholm är journalist och har disputerat i molekylär bioteknik. Hon har arbetat för bland annat SVT:s Vetenskapens värld, SvD, Dagens Nyheter, Fokus, Dagens Medicin och Forskning och framsteg. 2010 blev hon utnämnd till årets vetenskapsjournalist. Hennes böcker Ett sötare blod – om hälsoeffekterna av ett sekel med socker och Det sötaste vi har – om socker och växande kroppar har rönt stor uppmärksamhet. I sin tredje bok, Smakäventyret – att lära små barn äta mat, lyfte hon bebisars ätande. År 2014 var Ann Fernholm med och grundade Kostfonden, en forskningsfond som finansierar högkvalitativ kostforskning.

Fotograf gällande foto på Ann ovan är Mia Carlsson.