2019: Bitten Jonsson – ”Det är skillnad på olika”

Det är 25 år sedan Bitten började prata om ”sockerberoende”.  Ingen fattade vad det innebar och när LCHF vågen kom runt 2005   så hävdade många förespråkare för  LCHF att bara folk började äta LCHF som blev dom ”botade” från sitt sockerberoende. Som sjuksköterska visste Bitten att det inte är så enkelt och det har tagit några år att sprida den kunskapen.

Beroende är en mycket allvarlig hjärnsjukdom och det är mitt expertområde.

Här pratar vi signalsubstans obalanser och andra hjärnskador. Den stora frågan är vem har bara ett ”skadligt bruk” och vem har ett ”beroende”? Det är den skillnaden det är livsviktigt att förstå. Därför har Bitten tillsammans med Börje Dahl utvecklat instrumentet SUGAR som bygger på WHO’s ICD 10 ( snart 11) 6 kriterier för en beroendesjukdom oavsett utlopp. En person med skadligt bruk klarar LCHF alldeles själv, En person med socker/mjöl beroende behöver mycket mer för att tillfriskna. Idag ser vi även det som kallas Addiction Interaction Disorder, dvs ”en sjukdom flera utlopp”. Professionella behandlare behöver kunna behandla beroendehjärnan och inte bara drogen. Detta, Holistisk Addiction Medicin,  utbildar Bitten terapeuter i sedan 2012. Bitten kommer även att berätta om det internationella arbete som bedrivs i Food Addiction Institute där jag är styrelse medlem sedan 2008.

Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.